Γιατί το 2016 θα είναι η χρονιά του “Wireless Charging”

Γιατί το 2016 θα είναι η χρονιά του “Wireless Charging”

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές “έξυπνων” τηλεφώνων προσπαθούν να ενσωματώσουν στις συσκευές τους την δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, αν και δεν είναι λίγοι οι χρήστες που λανθασμένα πιστεύουν ότι η διαδικασία αυτή καταστρέφει την μπαταρία του κινητού τους.

Εταιρείες όπως η Samsung (Galaxy S6/Edge, Galaxy S6 Edge Plus, Note 5) και η Microsoft (σχεδόν όλα τα Lumia από τη σειρά 7 και πάνω) έχουν υιοθετήσει το “Wireless Charging” πρωτόκολλο της Qi ως έναν εναλλακτικό τρόπο φόρτισης των συσκευών τους, για τον οποίο δεν απαιτούνται καλώδια και μετασχηματιστές.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή: η ασύρματη φόρτιση βασίζεται στην αρχής της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Υπάρχει μία βάση φόρτισης, μέσα στην οποία τοποθετείται ένα πηνίο, το οποίο αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του “πομπού” (επαγωγικό πηνίο Α).

Το πηνίο αυτό δέχεται ένα φορτίο εναλλασσόμενου ρεύματος και στη συνέχεια δημιουργεί γύρω του ένα μαγνητικό πεδίο, του οποίου η εμβέλεια εξαπλώνεται περίπου τέσσερα εκατοστά από τη βάση φόρτισης.

Όταν εμείς τοποθετήσουμε μία ηλεκτρονική συσκευή πχ. ένα smartphone, το οποίο στο πίσω μέρος του φιλοξενεί ένα “δέκτη” (επαγωγικό πηνίο Β), το ήδη υπάρχον μαγνητικό πεδίο δημιουργεί εναλλασσόμενο ρεύμα στο πηνίο της συσκευής, με αποτέλεσμα τη φόρτιση της μπαταρίας.

Οφείλουμε δε να σας προειδοποιήσουμε ότι η μέθοδος αυτή κρύβει και ορισμένες παγίδες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις επιδόσεις της συσκευής ή την ομαλή λειτουργία της αλλά με τα νεύρα σας, καθώς η φόρτιση πραγματοποιείται εξαιρετικά αργά (low power), με φορτία που δεν ξεπερνούν τα 5 Watt.

ChargingQiBatteryCase

Σε περίπτωση που η συσκευή δεν διαθέτει ανάλογο σύστημα και εσείς επιθυμείτε να την φορτίσετε επαγωγικά, θα πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος αγοράς ενός επαγωγικού πηνίου για την συσκευή (έρχεται συνήθως σε μορφή θήκης) αλλά και το κόστος της ειδικής βάσης.

Τί έρχεται μέσα στο 2016, προκειμένου η ασύρματη φόρτιση να γίνει πιο διαδεδομένη, ίσως και στάνταρ χαρακτηριστικό στις περισσότερες φορητές συσκευές;

Τα “Qi Wireless Charging” συστήματα θα εναρμονιστούν με τις αναβαθμισμένες προδιαγραφές της έκδοσης 1.2.

Η νέα αυτή έκδοση θα επιτρέπει την μετάδοση μεγαλύτερων φορτίων, αγγίζοντας τα 15 Watt και φορτίζοντας τις συμβατές συσκευές – κατά μέσο όρο – μέσα σε 80 λεπτά, από τα 180 λεπτά που απαιτούνται σήμερα, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας “Multi-Coil”.

Τα προϊόντα πρώτης γενιάς θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, χάρη στην αντίστροφη συμβατότητα της πλατφόρμας, με τις ίδιες βασανιστικά αργές ταχύτητες φόρτισης που διαθέτουν και σήμερα.

Επιφάνειες φόρτισης, οι οποίες ακολουθούν το πρωτόκολλο Qi, βρίσκονται τοποθετημένες σε ειδική σειρά επίπλων γνωστής εταιρείας, σε παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων μαζικής εστίασης, ακόμα και σε βάσεις οθονών – στις οποίες απλά ακουμπάς τη συσκευή σου και εκείνη φορτίζει.

Βέβαια, οι εξελίξεις στον τομέα των μπαταριών και οι καινοτομίες κατασκευαστών, όπως η Qualcomm (Quick Charge 2.0/3.0) αλλά και η υιοθέτηση θυρών USB-Type C στις συσκευές μας (από τις οποίες διοχετεύονται μεγαλύτερα φορτία) ενδέχεται να μας κρατήσουν “δέσμιους” των καλωδίων για αρκετό καιρό ακόμα.

 

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply