Το smartphone σας μπορεί να καταλάβει αν έχετε βαρεθεί

Το smartphone σας μπορεί να καταλάβει αν έχετε βαρεθεί

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα με στόχο να καταλάβουν πότε έχουν βαρεθεί. Στη συνέχεια τους πρότειναν να διαβάσουν ένα άρθρο.

Η προσθήκη ενός αισθητήρα “βαρεμάρας” στα smartphones θα μπορούσε να είναι το επόμενο hot spec στην μέχρι σήμερα πραγματικά ατελείωτη λίστα με το τι είναι ικανά να κάνουν. Μια ομάδα ερευνητών έχει σχεδιάσει ήδη έναν αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψη του παράγοντες όπως πότε λάβατε την τελευταία σας κλήση, το τελευταίο μήνυμα, την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία, αλλά και το πόσο έντονα χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας και συγκεκριμένα στην Telefonica Research και θα παρουσιαστεί επίσημα σε συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά μιας και η εξέταση δεδομένων αυτού του είδους τους έδωσε μια αξιόπιστη πρόβλεψη η οποία φτάνει το 83% για το κατά πόσο ο χρήστης του smartphone έχει πλήξει. Μάλιστα οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και έτσι όταν τα αποτελέσματα έδειχναν ότι ο χρήστης είχε βαρεθεί, του έστελναν ένα μήνυμα με προτροπή να διαβάσει ένα άρθρο από το BuzzFeed. Εκείνοι που αρχικά είχαν κριθεί ότι βαρέθηκαν, πατούσαν στο link περισσότερο συχνά από τους υπόλοιπους!

Ένας τέτοιος αλγόριθμος σε κινητά τηλέφωνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από apps τα οποία όταν έκριναν ότι έχετε βαρεθεί και σε συνδυασμό με την τοποθεσία που βρίσκεστε, θα μπορούσαν να σας τροφοδοτούν με περιεχόμενο το οποίο θα ταίριαζε στην περίσταση.

Το smartphone σας μπορεί να καταλάβει αν έχετε βαρεθεί

Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ήδη μια startup, η Triggerhood η οποία και φτιάχνει λογισμικό το οποίο επιτρέπει στα apps να συλλέγουν πληροφορίες για το πως χρησιμοποιεί ο χρήστης το smartphone του, αποφασίζει ποια είναι η ιδανική στιγμή για να σας στείλει κάποιο notification.

Οι ερευνητές της Telefonica Research αρχικά χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για Android με την οποία θα καθόριζαν πως είναι όταν κάποιος έχει βαρεθεί. Οι συμμετέχοντες σημείωναν το βαθμό που έχουν θεωρούν ότι έχουν πλήξει αρκετές φορές την ημέρα σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Για μεγαλύτερη αξιοπιστία οι απαντήσεις των συμμετεχόντων συγκρίθηκαν με άλλα δεδομένα όπως ο αριθμός των εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν και το πόσο έντονα χρησιμοποιούσαν τη συσκευή τους. Και οι δύο παράγοντες είχαν αυξητικές τάσεις όταν οι χρήστες είχαν πλήξει περισσότερο.

Για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα οι ερευνητές έφτιαξαν άλλη μια εφαρμογή η οποία και έβγαζε αυτοματοποιημένα αποτελέσματα για το πόσο είχαν βαρεθεί οι χρήστες. Όταν το συμπέρασμα ήταν πως είχαν βαρεθεί, τότε αυτόματα η εφαρμογή τους έστελνε το μήνυμα με την προτροπή για την ανάγνωση ενός άρθρου από το BuzzFeed.

Το smartphone σας μπορεί να καταλάβει αν έχετε βαρεθεί

Το σημαντικό ερώτημα από όλη αυτή τη μελέτη είναι η ακρίβεια με την οποία οι ερευνητές μπορούν να προβλέψουν τελικά αν κάποιος έχει βαρεθεί σημειώνοντας ότι τα αρχικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν ρωτώντας πολλές φορές τον τελικό χρήστη για το πόσο έχει βαρεθεί.

Ο M. Ehsan Hoque, βοηθός καθηγητής στο τμήμα Computer Science στο Πανεπιστήμιο του Rochester ο οποίος συνδιευθύνει το εργαστήριο αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή αναφέρει πως είναι πιθανόν να μην αντιλαμβανόμαστε την “πραγματική πλήξη” μιας και τέτοιες νοητικές καταστάσεις είναι συνήθως υποσυνείδητες. Προτείνει μάλιστα έναν εναλλακτικό τρόπο ο οποίος θα ρωτούσε το χρήστη αρκετά αν θα ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι στο κινητό του και η καταγραφή θα γινόταν τόσο για την απάντηση, όσο και για τον χρόνο που έπαιξε με το παιχνίδι.

Παρόλα αυτά ο Hoque δηλώνει ενθουσιασμένος με τη μελέτη μιας και για πρώτη φορά οι ερευνητές καταφέρνουν να καταγράψουν νοητική κατάσταση χρησιμοποιώντας δεδομένα από smartphones.

Ο Hoque ανέφερε:

Ξέρουμε πως η πλήξη οδηγεί σε κατάθλιψη, οπότε αν μπορείτε να συμπεράνετε πως το άτομο έχει βαρεθεί, μπορείτε να κάνετε κάτι γι ‘αυτό.

Ο Αϊνστάιν πάντως είχε πει πως “η πλήξη είναι η υψηλότερη νοητική κατάσταση” …

MIT Technology Review

Γιώργος Αρβανιτίδης

Tech editor @ PC Magazine, technology websites & now allCONNECTED.gr - Gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply