Notice: Undefined index: path in /home/allconnected/public_html/wp-content/plugins/custom-permalinks/custom-permalinks.php on line 279 Samsung Galaxy Tab S3 Review | AllConnected

Samsung Galaxy Tab S3 Review

Samsung Galaxy Tab S3 Review

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που θα δει ή θα πιάσει στα χέρια του το νέο Samsung Galaxy Tab S3, είναι πως πρόκειται για ίσως το πιο όμορφο και καλοφτιαγμένο tablet που κυκλοφορεί στην αγορά. Είναι όμως αυτό αρκετό για να δικαιολογήσει την τιμή του;

Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από το προηγούμενο μοντέλο και πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Τα tablet έχουν γίνει μια σχεδόν αποκλειστική μορφή ψυχαγωγίας σε μεγάλη οθόνη και οι τιμές τους έχουν πέσει δραματικά. Πλέον υπάρχουν στην αγορά πάρα πολλές υλοποιήσεις με κορυφαία χαρακτηριστικά σε αρκετά προσιτές τιμές.

Υπάρχει λοιπόν χώρος στην αγορά για ένα Android tablet σε αυτή την κατηγορία τιμής;

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Το S3 έρχεται σε μια απλή μεν, αλλά όμορφη και προσεγμένη συσκευασία, η οποία όμως δεν προϊδεάζει για την κατηγορία του. Μέσα υπάρχει τo tablet σε μια απλό προστατευτικό φάκελο, τα χαρτιά του και φυσικά ο φορτιστής γρήγορης φόρτισης (μπράβο Samsung), καλά ακουστικά και…το S PEN. Η ύπαρξη του στυλό είναι μια ευχάριστη έκπληξη αφού το κόστος απόκτησης του είναι σχετικά σημαντικό.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Με σχεδιασμό επηρεασμένο από τα τελευταία κορυφαία κινητά της, η Samsung παρουσιάζει ένα πολύ όμορφο tablet. Γυαλί μπρος πίσω, σε μεταλλικό σκελετό, μικρό βάρος και μια αίσθηση στο χέρι που δύσκολα συναντάς αλλού, το S3 ανήκει στην κορυφή της premium κατηγορίας και φαίνεται. Φυσικά το γυαλί είναι μαγνήτης σκόνης και δαχτυλιών, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως κάνει S3 ιδιαίτερα εύθραυστο. Δεν είναι το tablet που θα δώσεις σε ένα παιδί για να παίζει αμέριμνο. Για τέτοιες περιπτώσεις, μια καλή θήκη είναι απαραίτητη, όμως θα «χάσει» από την ομορφιά του.

Το S Pen είναι αναβαθμισμένο από την προηγούμενη εμφάνιση του. Η μύτη του είναι προοδευτικής πίεσης και η απόκριση του είναι πολύ καλή. Το μόνο κακό είναι πως δεν υπάρχει κάπου πάνω στο tablet μια υποδοχή για τη φύλαξη του με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος απώλειας. Ευτυχώς η μια πλευρά του είναι πλατιά με αποτέλεσμα να μην κυλάει μακριά.

cof

Στην πίσω μεριά της συσκευής υπάρχει η κάμερα και το μονό led φλας, ενώ από μπροστά όλα είναι όπως αναμένονται από μια Samsung συσκευή. Υπάρχει το φυσικό Home button το οποίο χρησιμεύει και σαν σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έχοντας δουλέψει με σαρωτές και από άλλες εταιρείες, δεν έχει την απόκριση που θα περιμέναμε από ένα tablet τέτοιας κατηγορίας. Δεν είναι αργός, αλλά υπάρχουν πολύ πιο γρήγοροι και ακριβείς σαρωτές στην αγορά, ακόμα και από αρκετά πιο φτηνές συσκευές.

Στην κάτω πλευρά υπάρχουν τα 2 από τα 4 ηχεία (τα άλλα 2 βρίσκονται στην επάνω πλευρά), η υποδοχή των ακουστικών και η USBC θύρα φόρτισης και σύνδεσης.

Δεξιά βρίσκουμε τους αναμενόμενους διακόπτες κλειδώματος και έντασης, αλλά ανάποδα. Δηλαδή ο διακόπτης κλειδώματος είναι στην πάνω πλευρά, κάτι που στην αρχή οδηγεί σε μπερδέματα, αλλά γρήγορα συνηθίζεται.

Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν οι μαγνητικές επαφές για την σύνδεση του πληκτρολογίου, το οποίο ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και σαν θήκη.

ΟΘΟΝΗ

Το δεύτερο δυνατό σημείο του S3 μετά την ποιότητα κατασκευής του. Με 9,7’’ super AMOLED οθόνη, με ανάλυση 2048x1536 pixel και ενισχυμένη φωτεινότητα για να είναι απόλυτα ορατή ακόμα και κάτω από έντονο ήλιο, η οθόνη του καινούργιου tablet της Samsung είναι υπέροχη για να παρακολουθείς οτιδήποτε.

Όμως η μεγαλύτερη αναβάθμιση της οθόνης σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι η δυνατότητα του HDR (High Dynamic Range) που επιτρέπει την προσαρμογή αντίθεσης, απόχρωσης, κορεσμού χρώματος κτλ που μπορεί να ακούγονται περίεργα στον απλό χρήστη, όμως επιτρέπουν στο tablet να αποδώσει ρεαλιστικά χρώματα σε κάθε περίσταση. Ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, είναι πως για να δείτε κάτι σε HDR θα πρέπει να είναι φτιαγμένο για HDR, αλλιώς δε θα δείτε καμία διαφορά. Κι εκεί είναι το πρώτο και αρκετά σημαντικό μειονέκτημα του S3.

Προς το παρόν δεν υπάρχει παρά ελάχιστο υλικό HDR με αποτέλεσμα να ακυρώνεται από την αρχή ένα βασικό χαρακτηριστικό ενός tablet, που κακά τα ψέματα είναι προσανατολισμένο στη media χρήση.

cof

ΗΧΟΣ

Δε θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από καλό ήχο σε ένα tablet αυτή της κατηγορίας και αυτό ακριβώς έχουμε. Σε συνεργασία με την AKG, το S3 είναι εξοπλισμένο με 4 ηχεία, τα οποία είναι τοποθετημένα στο πάνω και το κάτω μέρος της συσκευής, με αποτέλεσμα να μην κλείνουν τα δάχτυλα τα ηχεία, όπως και να πιαστεί το tablet. Γενικά ο ήχος είναι πολύ καλός σε ένταση και όγκο, χωρίς όμως να ξεχωρίζει από αντίστοιχα tablet αυτής της κατηγορίας.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Για τις επιδόσεις του S3 φροντίζει ένας 4πύρηνος Qualcomm Snapdragon 820 με 4GB RAM και μόνο 32GB ROM. Για την κατηγορία του, κάποιοι μπορεί να ήθελαν τον 835, αλλά μόνο αν τρέξετε ταυτόχρονα πολλές απαιτητικές εφαρμογές, θα δείτε μικρά στιγμιαία παγώματα. Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε τουλάχιστον 64GB ROM σε αυτή την τιμή. Σε κάθε άλλη περίπτωση όλα θα δουλεύουν όμορφα, ακόμα και στη ζωγραφική με το πενάκι.

Τα benchmarks βεβαιώνουν μια πολύ δυνατή κατασκευή με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά, τοποθετώντας το S3 στην πρώτη 20άδα μαζί με κορυφαία κινητά.

Ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του S3 είναι οι επιδόσεις στα παιχνίδια το Samsung Game Launcher βοηθάει την εμπειρία παιχνιδιού, δίνοντας δυνατότητας ακόμα και εγγραφής χωρίς η συσκευή να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σταθερότητας.

cof

ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Με 6.000mAh η μπαταρία δεν είναι κάτι το αξιόλογο. Δεν είναι κακή, και δεν θα χρειαστεί κάποιος να κουβαλάει όλη την ώρα μαζί του καλώδια και power banks, αλλά σε ένα tablet με τόσο μεγάλη οθόνη, προσανατολισμένο σε media playing και gaming, θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Η διαχείριση της είναι αρκετά καλή, ενώ η γρήγορη φόρτιση χρειάζεται περίπου 170’ για το 100%, κάτι που δεν είναι κακό αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της μπαταρίας. Γενικά όμως από μια συσκευή της κατηγορίας της θα περιμέναμε κάτι παραπάνω.

cof

SOFTWARE

Όποιος έχει πιάσει στα χέρια του έστω και μια φορά μια συσκευή Samsung, θα νοιώσει σαν στο σπίτι του. Το S3 τρέχει φυσικά Android 7.0 Nugat, προσαρμοσμένο από την Samsung και όλα είναι εκεί που θα περίμενε κανείς να τα βρει. Τo περιβάλλον εργασίας της Samsung το αισθάνεσαι πολύ φυσικό και πολύ φιλικό και σε αυτή την υλοποίηση δεν θα περίμενε κανείς να βρει κάτι το διαφορετικό.

Το μοναδικό στοιχείο που έχει χαθεί, είναι αυτό της μοναδικότητας, αφού πολλά από τα χαρακτηριστικά που είχαν τα Samsung, έχουν, έστω με κάποια παραλλαγή, έχουν ενσωματωθεί πια στο Android Nougat, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα σε όλους τους κατασκευαστές, ειδικά το multitasking.

Μέσω του Samsung flow, oι χρήστες που έχουν και άλλες Samsung συσκευές, θα απολαύσουν μια χρήσιμη διαδραστικότητα ανάμεσα στις συσκευές, αλλά αξίζουν όλα αυτά για το τίμημα;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σε αυτό το τίμημα είναι που επικεντρώνονται όλες οι ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος για το S3. Με λιανική τιμή κοντά στα €700, αξίζει αυτά τα εξωπραγματικά χρήματα για tablet; Μη ξεχνάμε ότι έχει να ανταγωνιστεί το iPad στην έκδοση Pro με 128GB ROM ενώ το καινούργιο iPad 9,7″ με 32GB έχει 450 ευρώ. Η ποιότητα κατασκευής του είναι αδιαμφισβήτητη, η οθόνη του είναι κορυφαία, αλλά για όλα τα άλλα όχι.

Κάποιος που θέλει ένα αποκλειστικά Android tablet για να βλέπει ταινίες και να παίζει παιχνίδια, θα τα κάνει πολύ καλά και χωρίς πρόβλημα. Αλλά αυτό το κάνουν και άλλα tablet, με τα μισά σχεδόν λεφτά (σίγουρα χωρίς την ποιότητα κατασκευής του).

Ένα μεγάλο προσόν του είναι η υποστήριξη του HDR. Όμως ακόμα το HDR δεν είναι διαδεδομένο και μέχρι να γίνει, στην αγορά θα υπάρξουν συσκευές που θα το υποστηρίζουν αν όχι καλύτερα, τουλάχιστον το ίδιο καλά. Υπάρχει λόγος να πληρώσεις τώρα, μια λειτουργία που θα την χαρείς στο, έστω και σχετικά άμεσο, μέλλον;

Κάποιος που θέλει να ζωγραφίζει με το υπέροχο σε αίσθηση και λειτουργία πενάκι, στο S3 θα βρει ένα άξιο βοηθό. Αλλά πόσοι είναι αυτοί;

Για να εκμεταλλευτεί κάποιος τις πλήρεις δυνατότητες παραγωγικότητας του S3, θα πρέπει να επενδύσει στο πληκτρολόγιο του, το οποίο θα κοστίσει περίπου €150, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος σε ύψη που παίζουν άλλοι παίκτες, με περισσότερες δυνατότητες (βλ. Surface Pro).

Ένα άλλο πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθύνεται φυσικά η Samsung, είναι η ανυπαρξία πολλών εφαρμογών φτιαγμένα ειδικά για tablet στο Play Store. Αντίθετα με την Apple που υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τα iPad, οι tablet εφαρμογές στο Play store είναι μετρημένες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για κάποιον που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό για να καταλήξει να έχει απλά ένα μεγάλο κινητό στα χέρια του, όσο ποιοτικό και όμορφο και να είναι.

Αν θέλετε το πιο όμορφο και ίσως πιο ποιοτικό Android tablet στην αγορά, τότε δεν χρειάζεται να κοιτάξετε αλλού. Το Galaxy Tab S3 είναι εδώ για εσάς.

Ηλίας Κούκουτσας

edf

edf

allCONNECTED

Το allCONNECTED.gr είναι το πρώτο τεχνολογικό portal στην Ελλάδα το οποίο καλύπτει όλο το εύρος της επικαιρότητας που αφορά την τεχνολογία, με εξειδίκευση στο καθημερινά εξελισσόμενο οικοσύστημα του Internet of Things (IoT).   Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ενημέρωση σε κάθε επίπεδο.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply