Απάντηση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας στις δηλώσεις Χριστοδουλάκη

Απάντηση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας στις δηλώσεις Χριστοδουλάκη

Στις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο νέο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Σπιρτζή, απάντησε αργά εχθές η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός έθεσε το θέμα των χρεώσεων που εφαρμόζονται στους τετραψήφιους και πενταψήφιους αριθμούς. O κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για υπερβολικές χρεώσεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες, όπως ανέφερε, χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια για να χρεώνουν ανυποψίαστους καταναλωτές. Ο κ. Χριστουδουλάκης μάλιστα παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε, όπως δήλωσε, «να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο εν αγνοία υπερχρέωσης ανυποψίαστων καταναλωτών».

Στις παραπάνω δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη απάντησε αργά εχθές  ΕΕΚΤ με την παρακάτω ανακοίνωση της:

Με αφορμή σημερινή αναφορά της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για «υπερβολικές χρεώσεις», η οποία εκτιμάται ότι αφορά σε συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια), η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας διευκρινίζει ότι:

Το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους.

Ανεξάρτητα πάντως από την ανωτέρω διευκρίνιση, επισημαίνουμε ότι :

  • Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση.
  • Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΚΤ είναι στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Tech editor @ PC Magazine, technology websites & now allCONNECTED.gr - Gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie