Η Intel επενδύει άλλα 67 εκατ. δολάρια σε κινεζικές tech-startups

Η Intel επενδύει άλλα 67 εκατ. δολάρια σε κινεζικές tech-startups

Φαίνεται ότι η Κίνα δεν είναι μόνο μία τεράστια αγορά αλλά και μία τεράστια ευκαιρία για επενδύσεις, ειδικά σε εταιρείες που κινούνται στο χώρο της τεχνολογίας. 

Την ευκαιρία αυτή θέλει να εκμεταλλευτεί και ο αμερικανικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Intel, μιας και οι επενδύσεις της σε κινεζικές tech-startups (140 τον αριθμό) αγγίζουν – μέχρι σήμερα – τα 2 δισ. δολάρια, με τις πιο πρόσφατες από αυτές να φτάνουν τα 67 εκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική εταιρεία δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση σε startups οι οποίες ασχολούνται με το IoT, τα Big Data, τις “έξυπνες” συσκευές και γενικότερα κάθε future-proof πλατφόρμα που υπόσχεται την βελτίωση των συνθηκών ζωής, μέσα από εξελιγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας.

Οι οκτώ εταιρείες που δέχτηκαν τις πιο πρόσφατες επενδύσεις της Intel είναι:

  • 99cloud – μία OpenStack-based επιχειρησιακή πλατφόρμα.
  • Bluebank – εταιρεία κατασκευής smartphones/tablets και λογισμικού για μεγαλύτερες εταιρείες.
  • Hampoo – εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων για “έξυπνες” συσκευές.
  • Ninebot – πρόκειται για την εταιρεία που διατηρεί αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα της Segway, η οποία μέσα στο 2015 δέχθηκε χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων από τις Xiaomi και Sequoia. Η Ninebot έχει πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες και το 60% της παγκόσμιας αγοράς των “personal transporters”.
  • Nuovo Film – εταιρεία κατασκευής εξελιγμένων συστημάτων αφής, τα οποία έχουν παρόμοιες δυνατότητες με το Force Touch (Huawei) – 3D Touch (Apple) και μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.
  • PraFly – εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής ρομποτικών συστημάτων και “έξυπνων” συσκευών.
  • AWcloud – προτάσεις OpenStack Cloud για επιχειρησιακή χρήση.
  • Telink – κατασκευάστρια συστημάτων μετάδοσης χαμηλής ισχύος και ολοκληρωμένων για χρήση σε IoT συσκευές – όπως πχ. λαμπτήρες.

Οι συμφωνίες αυτές ανακοινώθηκαν μετά την επίσημη συνεργασία της Intel με την κινεζική κατασκευάστρια drones, Yuneec, η οποία είδε να έρχονται στα ταμεία της 60 εκατ. δολάρια, για την ανάπτυξη του δικού της οικοσυστήματος ελέγχου μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) – ανταγωνιζόμενη φυσικά την DJI.

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.