Virtuallity: O Δημήτρης Γραμμενίδης μιλάει στο allCONNECTED για το VR

Virtuallity: O Δημήτρης Γραμμενίδης μιλάει στο allCONNECTED για το VR

Το allCONNECTED εξασφάλισε και σας παρουσιάζει μία συνέντευξη με τον Δημήτρη Γραμμενίδη, συνιδρυτή/Chief Sales Officer της Virtuallity, μίας από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας (VR)

 Πότε ξεκίνησε και πως ξεκίνησε τις δραστηριότητες της η Virtuallity, πως προέκυψε ως ιδέα ?

Dimitris.GrammenidisΞεκινήσαμε επίσημα την ενασχόληση μας με τις νέες τεχνολογίες της εικονικής  / επαυξημένης πραγματικότητας προς το τέλος του 2013.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον CEO της Virtuallity, κ. Αλέξανδρο Ρούντο, ο οποίος ξεκίνησε να παρακολουθεί την συγκεκριμένη τεχνολογία από το 1985. Με την παρουσίαση και ολοκήρωση της εξαιρετικά επιτυχημένης καμπάνιας του Oculus Rift στο Kickstarter το 2012, και αφού παρακολούθησε για μερικούς μήνες την εξέλιξη του, πρότεινε να δημιουργήσουμε την Virtuallity και να εισέλθουμε όσο πιο δυναμικά είναι δυνατόν στον συγκεκριμένο χώρο.

Πως βαδίζει εμπορικά η Virtuallity και το VR γενικότερα, σήμερα, εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει ανταγωνισμός ? Πως αντιμετωπίσατε τα Capital Controls, μειώθηκε η ζήτηση, υπήρξε επάρκεια ?

Η Virtuallity, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει σε εμπορικό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015, όταν και διαθέσαμε επίσημα στην ελληνική αγορά το Homido VR Headset, την αντιπροσώπευση του οποίου είχαμε ήδη συμφωνήσει από τον Αύγουστο του 2014, όταν ήταν ακόμα σε μορφή τελικού πρωτότυπου.

Πιο πριν δεν υφίστατο όχι η αγορά του VR, αλλά ούτε καν η γνώση για το τι θα επέλθει σύντομα στον τομέα της τεχνολογίας. Εργαζόμασταν στο παρασκήνιο, κάνοντας επαφές με όλες τις εταιρείες VR προϊόντων που μόλις είχαν πρωτοξεκινήσει σε ότι αφορά την αντιπροσώπευση και των δικών τους προϊόντων.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα το παραμικρό δείγμα για την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς τόσο το όνομα VR όσο και οι μάσκες VR για κινητά πήραν μία πρώτη δημοσιότητα μόλις τα Χριστούγεννα του 2015.

Γενικότερα, αναμένουμε ραγδαία αύξηση της επίγνωσης του καταναλωτικού κοινού σε ότι αφορά την ύπαρξη του VR και των αντίστοιχων προϊόντων και κατά συνέπεια και των πωλήσεων. Θεωρούμε κομβικό σημείο τα επόμενα Χριστούγεννα όπου η εικονική πραγματικότητα θα έχει στραμμένα επάνω της αποκλειστικά όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα capital controls δεν μας επηρρέασαν ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής ζήτησης, καθώς το αγοραστικό κοινό δεν γνώριζε κάτι για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Την ζήτηση που υπήρχε αυτό το διάστημα την καλύψαμε σχετικά εύκολα, ενώ τώρα που έχουμε έρθει σε συμφωνία πανελλαδικής (+ αγορά Κύπρου)  διανομής και διάθεσης του Homido VR Headset με την Westnet, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό, σίγουρα υπάρχει και θα αυξηθεί σε ότι αφορά το Homido καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές διαθέσιμες επιλογές στην συγκεκριμένη κατηγορία και όλες διεκδικούν το μερίδιο τους στην αγορά.

Σχετικά με την Virtuallity και τους τομείς δραστηριότηας της εταιρείας μας, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία που να δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες της εικονικής / επαυξημένης και 360 τεχνολογίας με τον ολοκληρωτικό τρόπο και τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

HomidoVRHMD

Πως σου φάνηκε η CES 2016 και οι ανακοίνωση της Oculus, σχετικά με την τιμή του Rift (υψηλή / χαμηλή και γιατί) ?

Η φετινή CES ήταν όπως και κάθε χρόνο εντυπωσιακή με πολλά νέα προϊόντα και τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν άμεσα στο εγγύς μέλλον. Αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν το Oculus Rift CV1.

Η τιμή του είναι σίγουρα πολύ υψηλότερη από το αναμενόμενο και τις προσδοκίες του παγκόσμιου κοινού. Εμείς συγκεκριμένα το αναμέναμε περίπου στα 550 – 600 ευρώ, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες δηλώσεις του Palmer Luckey, όπου είχε αναφέρει ότι το CV1 θα έχει υψηλότερη τιμή από τα 350 δολλάρια που πολύ νωρίς είχε ανακοινωθεί.

Παρ’όλ’αυτά, η τελική του τιμή για την Ευρώπη (και για την Ελλάδα προς το τέλος του καλοκαιριού με φθινόπωρο όπως προβλέπουμε) των 750 ευρώ με τα μεταφορικά, είναι υψηλή και χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος αγοράς ή αναβάθμισης του PC. Aυτό πρακτικά σημαίνει το PC VR θα αρχίσει να γίνεται mainstream αρκετά αργότερα, προς το 2018.

Διαβάσαμε πρόσφατα ότι πολλές κινέζικες εταιρείες σκοπεύουν να συνοδεύουν τα “έξυπνα” τηλέφωνα τους με δωρεάν VR HMDs. Πιστεύεις ότι αυτό θα βοηθήσει το οικοσύστημα ή θα μειώσει τις προσδοκίες του κόσμου, δεδομένου ότι η ποιότητα κατασκευής θα είναι χαμηλή ?

Το οικοσύστημα σίγουρα θα βοηθηθεί και θα αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα από μία τέτοια κίνηση, καθώς όλο και περισσότεροι developers θα εστιάσουν στην δημιουργία καλύτερων και ποιοτικότερων εφαρμογών.

Σε ότι αφορά την ποιότητα των μασκών από τις Κινέζικες κατασκευάστριες εταιρείες, θα μπορούσε να επηρρεάσει την άποψη του κόσμου για το VR γενικότερα. Η κακή εργονομία μίας μάσκας η οποία προκαλεί δυσφορία στον χρήστη είναι σίγουρα ένας αρνητικός παράγοντας.

Παρόλα’αυτά δεν θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο, εφ’όσον υπάρχουν πολύ εργονομικές και άνετες μάσκες με τις οποίες θα γίνεται άμεση σύγκριση. Το σημαντικότερο θέμα στην διαμόρφωση αρνητικής άποψης από τους χρήστες για το VR έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κινητά τηλέφωνα και την γενικότερη δυνατότητα που προσφέρει η υπάρχουσα τεχνολογία.

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιηθεί ένα HD κινητό τότε η εμπειρία θα είναι από μέτρια εώς κακή. Αν χρησιμοποιηθεί ένα κινητό 2Κ, η εμπειρία θα είναι σαφώς η καλύτερη δυνατή και μόνο θετικές αντιδράσεις μπορεί να δημιουργήσει. Αν το κινητό συνδυαστεί με μία κακής ή καλής ποιότητας μάσκα, θα συμβάλλει τα μέγιστα και στην διαμόρφωση της αντίστοιχης άποψης.

Σε κάθε περίπτωση το πλέον σημαντικό και απαραίτητο είναι να υπάρξει σωστή και πλήρης ενημέρωση του αγοραστικού κοινού για το VR και τις απαιτήσεις που έχει. Αυτό είναι από δύσκολο εώς αδύνατο να γίνει γρήγορα ή αποτελεσματικά από τα καταστήματα λιανικής που διαθέτουν τις όποιες μάσκες VR για κινητά.

HomidoMan

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θέλουμε να παρέχουμε όσο γίνεται πληρέστερη πληροφόρηση και υποστήριξη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους σχετικά με το VR, ώστε να κάνουν την σωστή επιλογή εξ’αρχής.

Τί πιστευεις για το High-End VR gaming, θα “πιάσει” ? Δεν είναι υψηλά τα κόστη ?

Δεν είμαστε της άποψης ότι υπάρχει High-End VR. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα VR αν το σκεφτούμε με περισσότερη λεπτομέρεια. Υπάρχει το mobile VR, το οποίο είναι ακόμη σε εμβρυακό – βρεφικό στάδιο και εξελίσσεται ταχύτατα. To PC VR ακόμα δεν υπάρχει.

Υπάρχει η προσδοκία του. Και σε ποιο επίπεδο είναι θα το μάθουμε όταν τα πρώτα Rift CV1 παραληφθούν από τους αγοραστές τους. Πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Consumer High-End και Low-End VR Θα είναι εφικτός σε τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια από τώρα, όταν και θα υπάρξουν περισσότεροι κατασκευαστές μασκών VR για υπολογιστές, όπου και λογικά θα υπάρχει διαβάθμιση τιμής ανάλογα με το πόσο προηγμένη τεχνολογία χρησιμοποιούν για την υλοποίηση των προϊόντων τους.

Τα κόστη στην αρχή, ναι είναι, και θα είναι υψηλά.  Όπως γίνεται και με κάθε νέα και πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι το VR θα “πιάσει”, και σε όλους τους τομείς μάλιστα. Προβλέπουμε ότι μέχρι και το 2020, το VR θα έχει γίνει mainstream στο επίπεδο που είναι mainstream τα smartphones σήμερα.

Γνωρίζουμε ότι η εταιρεία σας εκπροσωπεί την HOMIDO, αν και πρόσφατα είδαμε τα προϊόντα αυτά και από άλλες αλυσίδες λιανικής. Υπάρχει συνεργασία ?

Πριν μερικούς μήνες κατά την διάρκεια της έκθεσης Digital Universe 2 στην Αθήνα, στην οποία και πήραμε μέρος, κλείσαμε επίσημη συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία διανομής Westnet.

Μέσα από αυτήν την συνεργασία, έγινε εφικτή η διάθεση και πώληση του Homido VR Headset από τα Public (Public Κύπρου) και Μediamarkt σε πρώτη φάση, αναμένοντας ενδεχομένως και τις υπόλοιπες αλυσίδες λιανικής και παρόχους κινητής τηλεφωνίας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το προϊόν.

Γιατί Homido και όχι κάτι άλλο, φτηνότερο ?

Την συμφωνία για την αντιπροσώπευση του Homido VR Headset, την κλείσαμε τον Αύγουστο του 2014, όταν ακόμα το προϊόν ήταν στα τελικά στάδια της ανάπτυξης του. Εκείνο το χρονικό διάστημα δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία άλλη επιλογή, πλην του γερμανικού Durovis Dive το οποίο ήταν σαφώς κατώτερων χαρκτηριστικών και παράλληλα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από την μεριά τους στην πρόταση για αντιπροσώπευση που τους κάναμε.

Πέραν του Dive, αν ανακαλούμε σωστά πρέπει να υπήρχε άλλη μία μόνο οικονομικότατη κινέζικη μάσκα την οποία και δοκιμάσαμε. Δυστυχώς ήταν κάκιστη από κάθε άποψη. Το καλοκαίρι το 2015 παραγγείλαμε περίπου 10 δείγματα μασκών από την Κίνα προς έλεγχο έτσι ώστε να περισσότερα προϊόντα στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Rendus01201

Δυστυχώς και πάλι, κανένα από τα δείγματα δεν μας ικανοποίησε σε βαθμό που να κινηθούμε για την αντιπροσώπευση ή εισαγωγή του. Παρ’ότι ήταν οικονομικότερα του Homido, δεν θέλαμε να εμπλακούμε με κατώτερης ποιότητας προϊόντα, τα οποία είμασταν σίγουροι ότι δεν θα προσέφεραν την εμπειρία που προσφέρει το Homido και θεωρούμε το ελάχιστο στάνταρ.

Και είναι γνωστό ότι μία μη εργονομική μάσκα, μη άνετη και με μικρότερους φακούς θα δημιουργούσε αρνητική εντύπωση στον αγοραστή, με συνέπεια τον κακό χαρακτηρισμό του προϊόντος και της εταιρείας που το αντιπροσωπεύει / εισάγει, και γενικότερα θα οδηγούσε στην απόρριψη της αναδυόμενης αυτής τεχνολογίας, προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία στο καταναλωτικό κοινό ακόμα και την χρονική στιγμή που τα παρεχόμενα προϊόντα (όπως τώρα) θα προσέφεραν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη και της δικής μας μάσκας VR για κινητά τηλέφωνα, εργαζόμενοι επάνω στο αρχικό σχέδιο που σκεφτήκαμε ήδη από τις αρχές του 2014.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η συγκεκριμένη μάσκα θα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μας, και θα διαθέτει ένα χαρακτηριστικό το οποίο λείπει από όλες τις μάσκες VR για κινητά που κυκλοφορούν παγκοσμίως αυτήν την στιγμή.

Εφ’όσον τα πρώτα 3D πρωτότυπα που θα δημιουργήσουμε θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εργονομίας και οπτικής ποιότητας, ευελπιστούμε ότι επιτύχουμε το στόχο μας να το διαθέσουμε σύντομα στην παγκόσμια αγορά, όντας η μοναδική μάσκα VR για κινητά Made in Greece.

Αναμένεται κάποιο νέο μοντέλο ή νέα VR αξεσουάρ από την HOMIDO, με νέα χαρακτηριστικά .. ? Αν ναι, θα μειωθεί η τιμή του πρώτου ?

H λογική υποδεικνύει ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέο πιο εξελιγμένο μοντέλο, ώστε να διατηρήσει την ηγετική θέση που κατέχει στην παγκόσμια αγορά. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν θα υπάρξει νέο μοντέλο.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου VR εφαρμογές, κάθε πότε τις χρησιμοποιείς ?

Οι πλέον αξιόλογες εφαρμογές που έχουμε δοκιμάσει  είναι οι εξής:  InMind VR, End Space VR, Orbulus, Lamper VR. Πολύ αξιόλογες επίσης είναι οι εφαρμογές της Fibrum. Σε γενικές γραμμές και λόγω αντικειμένου, η ενασχόληση μας σε επίπεδο δοκιμών είναι πολύ συχνή και σε πολλές περιπτώσεις καθημερινή.

Τί νομίζεις θα αλλάξει – αν αλλάξει – μέσα στο 2016, όσον αφορά το VR, που θα φέρει περισσότερο κόσμο στο οικοσύστημα ?

Θεωρούμε ότι το 2016 είναι η χρονιά της επισημοποίησης του VR σε παγκόσμιο επίπεδο. Το mobile VR είναι αυτό που θα οδηγήσει τις εξελίξεις τουλάχιστον σε ότι αφορά την ταχύτερη επαφή και εξοικίωση του αγοραστικού κοινού με την νέα αυτήν τεχνολογία.

Γενικότερα το 2016 θα είναι μία χρονιά με φρενήρη τεχνολογική εξέλιξη στο VR, κυρίως σε περιφερειακά προϊόντα και τεχνολογίες που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις ήδη υπάρχουσες μάσκες VR όπως το Rift CV1 και HTC Vive.

Θεωρούμε κομβική την κυκλοφορία του PSVR τον ερχόμενο Ιούνιο, και αν η τιμολόγηση του είναι σωστή θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει ένα τεράστιο προβάδισμα στην Sony και να προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο στο γενικότερο οικοσύστημα του VR αναλογιζόμενοι τα δεκάδες εκατομμύρια PS4 που θα έχουν ήδη πωληθεί.

Virtuallity---Homido

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.