Επαναστατική αντικαρκινική θεραπεία για την λευχαιμία (ALL)

Επαναστατική αντικαρκινική θεραπεία για την λευχαιμία (ALL)

Μια νέα αντικαρκινική θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου “Fred Hutchinson” στο Σιατλ των ΗΠΑ, έρχεται να δώσει ελπίδες ακόμα σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, αφού συνέλεξαν Τ κύτταρα από 12 ασθενείς με λευχαιμία (ALL), τα τροποποίησαν γενετικά και τα επανατοποθέτησαν, αναπτύσσοντας έναν νέο “seek-and-destroy” αμυντικό μηχανισμό ο οποίος καταστρέφει τα ελαττωματικά κύτταρα, αυτά που οδηγούν σε οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

“Με τη διαδικασία αυτή επαναπρογραμματίζουμε γενετικά τα Τ-κύτταρα (retraining) ώστε να μπορούν να αναζητήσουν, να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα του καρκινικού όγκου” ανέφερε ο καθηγητής Stanley Riddell, ηγετικό στέλεχος της ομάδας ερευνών του Fred Hutchinson Cancer Research Centre.

Οι ασθενείς, στους οποίους δοκιμάστηκε η πειραματική αυτή θεραπεία, είχαν στη διάθεση τους ελάχιστο χρόνο και σχεδόν καμία άλλη θεραπευτική διέξοδο – καθώς όπως αναφέραμε βρίσκονταν ήδη σε τελικό στάδιο.

Μετά την χορήγηση της θεραπείας, επτά από τους ασθενείς πέρασαν σε κατάσταση πλήρους ύφεσης, με τα καρκινικά κύτταρα να εξαφανίζονται από το κυκλοφοριακό τους σύστημα (κατά 90%), ενώ μόλις δύο από αυτούς απεβίωσαν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα αυτή θεραπεία κρύβει περισσότερες παρενέργειες από τις συμβατικές αγωγές κατά της λευχαιμίας (χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία) και πως υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των θεραπειών, μεταξύ αιματολογικών και καρκίνων συμπαγών όγκων, οπότε το πεδίο εφαρμογής της μειώνεται σημαντικά.

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.