Οι νέοι “έξυπνοι” φακοί της Zeiss επαναπροσδιορίζουν τα wearables

Οι νέοι “έξυπνοι” φακοί της Zeiss επαναπροσδιορίζουν τα wearables

Μερίδιο από την αγορά των wearables φαίνεται να διεκδικεί και η γερμανική Zeiss, οι μηχανικοί της οποίας αποκάλυψαν πρόσφατα ένα ζευγάρι “έξυπνων” γυαλιών, τα οποία όμως – σε καμία περίπτωση – δεν θυμίζουν με τα φουτουριστικά Google Glass / Microsoft HoloLens

Η Zeiss κατάφερε να λύσει το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, αυτό της διακριτικής σχεδίασης ενός μοντέλου, το οποίο, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν επέτρεπε στις κατασκευάστριες εταιρίες να δημιουργήσουν ένα “διακριτικό” wearable σύστημα, προκαλώντας στους κατόχους τους μία σχετική αμηχανία.

Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη “έξυπνων” οπτικών της εταιρείας, αφού ασχολήθηκαν με διάφορα πρωτότυπα για δύο ολόκληρα χρόνια, κατέληξαν να ενσωματώσουν σε ένα (φαινομενικά) κανονικό ζευγάρι γυαλιών ειδικά κρύσταλλα Fresnel – τα οποία είναι σε θέση να προσφέρουν διπλή εστίαση, αναλαμβάνοντας το ρόλο της οθόνης.

Τα κρύσταλλα (φακοί) Fresnel κατασκευάστηκαν το 1823 από τον Γάλλο φυσικό Augustin-Jean Fresnel, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στους φάρους της εποχής, όντας πολύ λεπτότεροι και ελαφρύτεροι από τους συμβατικούς φακούς και ικανοί να πολλαπλασιάσουν το φως μίας εξωτερικής πηγής πολλαπλάσια, καθιστώντας τους φάρους ορατούς από χιλιόμετρα.

Η Zeiss, εκμεταλλευόμενη την πολυετή πείρα των τεχνικών της, τοποθέτησε το κρύσταλλο αυτό πάνω σε έναν κανονικό φακό (μυωπίας, πρεσβυωπίας κα.), αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προσφέρει εξελιγμένα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών και δημιουργώντας μία εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας – απεικονίζοντας τις πληροφορίες σε ένα δεύτερο οπτικό επίπεδο.

Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά τον “τελικό λόγο” για άλλη μία φορά έχουν οι ΟΕΜ κατασκευαστές και φυσικά, το καταναλωτικό κοινό.

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.