Το νέο Nissan IDS Concept στο Tokyo Motor Show

Το νέο Nissan IDS Concept στο Tokyo Motor Show

Το Tokyo Motor Show 2015, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του αυτή την εβδομάδα (30 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου) επέλεξε η Nissan για να παρουσιάσει το νέο ΙDS Concept μοντέλο, ένα φουτουριστικό ηλεκτροκίνητο/αυτοκινούμενο όχημα.

Το Nissan IDS διαθέτει ανθρακονημάτινο αμάξωμα, ιδιαίτερα αεροδυναμική και χαμηλή σχεδίαση, LED φωτιστικά σώματα, ειδικό πάνελ διεπαφής για τους πεζούς, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία έχει τοποθετήσει λεπτά ελαστικά (175 mm) για την μέγιστη ελαχιστοποίηση της αντίστασης του αέρα και την ευκολότερη κύλιση των τροχών.

Η ευρύχωρη καμπίνα διαμορφώνεται ανάλογα με τη λειτουργία οδήγησης, Manual Drive ή Piloted Drive, όπου στην πρώτη ο οδηγός έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος και τα καθίσματα κοιτάζουν μπροστά (όπως και στα συμβατικά αυτοκίνητα) ενώ στη δεύτερη το τιμόνι βυθίζεται στο ταμπλό και τη θέση του παίρνει ένα HUD σύστημα – το οποίο παρέχει κάθε απαραίτητη πληροφορία.

 

2015_nissan_ids_concept_02

Κατά τη δεύτερη διαμόρφωση τα καθίσματα μπορούν να περιστραφούν, επιτρέποντας στους επιβάτες να συνομιλούν ή να εκτελούν άλλες δραστηριότητες, ενώ ο φωτισμός στην καμπίνα αλλάζει σε έναν απαλό μπλε χρωματισμό και οι εντολές προς το όχημα δίνονται φωνητικά ή με κινήσεις των χεριών (gestures).

Τόσο στην χειροκίνητη όσο και στην αυτόματη λειτουργία οδήγησης, το IDS χρησιμοποιεί εξελιγμένους αισθητήρες (πέντε ραντάρ, 12 κάμερες), παρακολουθώντας συνεχώς τη συμπεριφορά των άλλων οχημάτων και τις συνθήκες κίνησης.

Κατά την αυτόματη λειτουργία (Piloted) τα ηλεκτρονικά συστήματα (Nissan Intelligent Driving) του οχήματος αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο, μιμούμενα πρακτικά την οδηγική συμπεριφορά του κατόχου τους.

 

Nissan-IDS-concept-17

Όταν το σύστημα διακρίνει κάποιον επικείμενο κίνδυνο ενημερώνει τον οδηγό, ο οποίος κρίνει ποιες θα είναι οι απαραίτητες ενέργειες (προκειμένου να αποφευχθεί μία δυσάρεστη κατάσταση) αναλαμβάνοντας τον έλεγχο μέσω του ειδικού PD Controller, του φυσικού χειριστηρίου που διαχωρίζει τα προγράμματα Manual/Piloted Drive.

Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι IDS είναι επικοινωνεί με όλες τις “έξυπνες” φορητές συσκευές.

Το Nissan IDS εκμεταλλεύεται έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών χωρητικότητας 60 kWh – με την φόρτιση να γίνεται επαγωγικά σε κατάλληλα διαμορφωμένους σταθμούς (οι οποίοι ακόμα δεν υπάρχουν).

Η Nissan δεν έδωσε διευκρινήσεις για τις επιδόσεις του οχήματος αλλά ανέφερε ότι ο κινητήρας του βρίσκεται ακόμα σε σχεδιαστικό στάδιο – οπότε μέχρι το 2020 (χρονιά που φιλοδοξεί να έχει  ολοκληρώσει την κατασκευή του) έχουμε να δούμε πολλά.

 

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.