Από τον James Bond στο MWC 2016: Η Εικονική Πραγματικότητα μετά από 14 χρόνια

Από τον James Bond στο MWC 2016: Η Εικονική Πραγματικότητα μετά από 14 χρόνια

Η ταινία “Die Another Day” κυκλοφόρησε το 2002 ως η εικοστή κατά σειρά περιπέτεια του James Bond και εξιστορεί την περιπέτεια Βρετανού πράκτορα στην αφιλόξενη Βόρεια Κορέα, στην αναζήτηση ενός επαναστάτη παράφρονα αξιωματικού του στρατού. 

Στην πορεία όμως τα σχέδια του Bond ανατράπηκαν, με συνέπεια ο κατάσκοπος να συλληφθεί, να οδηγηθεί στις φυλακές, να υποστεί βάρβαρα βασανιστήρια και υπό το φόβο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, η υπηρεσία του (ΜΙ6) αποφάσισε να τον ανταλλάξει με έναν Κορεάτη κρατούμενο τρομοκράτη.

Τί σχέση έχει θα μου πείτε το σενάριο αυτής της ταινίας με την εικονική πραγματικότητα και το MWC 2016, όπου πολλές από τις παρευρισκόμενες κατασκευάστριες (όπως η LG) παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την εμπορική εκμετάλλευση του VR;

Σε κάποια σκηνή της ταινίας παρακολουθούμε το Βρετανό πράκτορα να καθαρίζει το όπλο του, στο γραφείο του, διαδικασία η οποία διακόπτεται από έναν περίεργο θόρυβο. Ο James, ο οποίος εμπιστεύεται απόλυτα το ένστικτο του, απασφαλίζει άμεσα το Walther P99 και κατευθύνεται προς το διάδρομο. Εκεί διαπιστώνει ότι τα γραφεία της MI6 έχουν δεχθεί τρομοκρατική επίθεση και αμέσως αναλαμβάνει δράση, εξουδετερώνοντας τους αντιπάλους του έναν προς έναν. 

Η επίθεση τερματίζεται, όχι όμως από τα πυρά του Bond αλλά από τη χαρακτηριστική φωνή του Q (John Cleese), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εφευρέσεις και το οπλοστάσιο των πρακτόρων της βρετανικής κατασκοπίας.

Ο Q εμφανίζεται στο σκηνικό κυριολεκτικά από το πουθενά, κάνοντας υποδείξεις στον πράκτορα σχετικά με τη μεθοδολογία του, ο οποίος με τη σειρά του αφαιρεί από το πρόσωπο του ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών (VR Goggles) και εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα άδειο δωμάτιο, με τέσσερις πυλώνες να οριοθετούν έναν χώρο προβολής εικονικού περιβάλλοντος – όπως περίπου συμβαίνει και με το HTC Vive.

Η εμπειρία που βίωσε ο Πλωτάρχης Bond δεν συγκρίνεται με τα εικονικά περιβάλλοντα των σημερινών VR υλοποιήσεων – ακόμα – αλλά ποιος είπε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να μιμηθεί τα σενάρια του Hollywood… έστω και 14 χρόνια μετά.

Δείτε το κλιπάκι και θα καταλάβετε.

 

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.