“Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς … πυρήνες”

“Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς … πυρήνες”

Μη σας ξεγελα ο τίτλος αυτού το μικρού αρθου, δεν σχετίζεται ούτε με το επαναστατικό άσμα του Μίκη Θεωδοράκη αλλά ούτε και με τους περιβόητους “Επαναστατικούς Πυρήνες”. Έχει να κάνει με αυτά τα πραγματάκια που κουβαλάμε στις τσέπες μας.

Αφορμή στάθηκε μία πρόσφατη κουβέντα που έκανα με κάποιους φίλους και γνωστούς, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγκάστηκα να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους μία οκταπύρηνη υλοποίηση δεν είναι “καλύτερη” από μία τετραπύρηνη ή μία διπύρηνη.

Οι περισσότεροι καταναλωτές, δυστυχώς, συγχέουν τον αριθμό των πυρήνων με την απόδοση της συσκευής, κάτι όχι απαραίτητα λάθος αλλά ούτε και απαραίτητα σωστό. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Η ARM (τα αρχικά σημαίνουν Advanced RISC Machine) είναι μια αρχιτεκτονική συνόλου εντολών RISC των 32-bit/64-bit, η οποία έχει αναπτυχθεί από την βρετανική ARM Holdings.

Οι επεξεργαστές ARM είναι σχετικά απλοί, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για εφαρμογές χαμηλής ισχύος, ο σημαντικότερους ίσως λόγος για τον οποίο προτιμήθηκαν από τις κατασκευάστριες, προκειμένου να τοποθετηθούν σε φορητές συσκευές – αυτός και επειδή η άδεια χρήσης της αρχιτεκτονικής ARM παρέχεται σε οποιονδήποτε θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

Cortexa15

Κάποιες από τις εταιρείες που την έχουν ή την είχαν αγοράσει είναι η Alcatel-Lucent, η Apple, η Atmel, η Broadcom, η Cirrus Logic, η Digital Equipment Corporation, η Freescale, η Intel (μέσω της DEC), η LG, η Marvell, η Microsoft, η NEC, η Nintendo, η Nvidia, η Sony, η Oki, η Psion, η Qualcomm, η Samsung, η Sharp, η STMicroelectronics, η Texas Instruments, η Yamaha και η ZiiLABS.

Σημαντικές οικογένειες επεξεργαστών ARM που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα είναι οι ARM7, οι ARM9, οι ARM11 και η σειρά Cortex. Από τους τελευταίους οι Cortex-A5, Cortex-A7, Cortex-A8, Cortex-A9, Cortex-A15, Cortex-A17 βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARMv7-A (32-bit) ενώ οι ισχυρότεροι Cortex-A53, Cortex-A57 και Cortex-A72 επεκτείνουν το σύνολο των εντολών τους, περνώντας στα 64-bit (ARMv8-A).

Αυτές οι λεπτομέρειες δεν πρέπει να σας απασχολούν, αυτό όμως που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο “επεξεργαστής” ενός smartphone δεν είναι απλά ένα μάτσο πυρήνες στριμωγμένοι σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι πυριτίου αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα – εξού και ο ορισμός SoC (System-on-Chip).

ARMSoC

To SoC της συσκευής μας, αυτό που είναι υπεύθυνο για όλες τις βασικές της λειτουργίες, περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους πυρήνες ARM (αυτούς που αναφέραμε παραπάνω), διαμερίσματα μνήμης (ROM, RAM, EEPROM, flash), ένα υποσύστημα γραφικών (GPU), τις εξωτερικές διεπαφές της συσκευής (USB, FireWire, Ethernet, USART, SPI), διεπαφές μετατροπής/επεξεργασίας ήχου (ADCs/DACs), κυκλώματα ελέγχου τροφοδοσίας και κυκλοφορίας φορτίων και φυσικά, τους απαραίτητους μηχανισμούς (modem) για την επαφή με τα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών (2G/3G/4G και μελλοντικά 5G).

Mέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε η αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM, με την οποία επιτρέπεται το “πάντρεμα” αδύναμων και ισχυρών πυρήνων (προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενεργειακή διαχείριση), τα περισσότερα smartphones ήταν διπύρηνα και τετραπύρηνα.

Με την έλευση της big.LITTLE, οι κατασκευαστές άρχισαν να ομαδοποιούν τους πυρήνες και να δημιουργούν επεξεργαστικά υποσύνολα, τα οποία για λόγους μάρκετινγκ ονομάστηκαν “οκταπύρηνα”.

Τί σημαίνει αυτό, θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα, μας κοροϊδεύουν οι κατασκευαστές;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Βλέπετε η συσκευή σας έχει οκτώ φυσικούς πυρήνες (τέσσερις Cortex-A7 και τέσσερις Cortex-A15, όπως ο Exynos 5410 της Samsung) οι οποίοι δεν λειτουργούν ταυτόχρονα αλλά εκ περιτροπής, αυτό που λέμε “clustered switching”.

Οπότε στην ουσία και πάντα στο βωμό της ενεργειακής κατανάλωσης, τα οκταπύρηνα τηλέφωνα σας είναι στην ουσία “διπλο-τετραπύρηνα” κάτι το οποίο ακούγεται εντελώς αντιεμπορικό. Η μία τετράδα δουλεύει στα “χαμηλά” δαπανώντας λιγότερη ενέργεια και η δευτερη τετράδα δουλεύει “ψηλά” αναλαμβάνοντας τις απαιτητικές διεργασίες.

Η Qualcomm, τον Ιούλιο του 2013, ανάρτησε μία δημοσίευση με τίτλο “Smartphone Processors: Quality Cores, Not More Cores” σε μία προσπάθεια να εξηγήσει στους καταναλωτές ότι ο τετραπύρηνος Snapdragon 800 ήταν καλύτερος από τον οκταπύρηνο Exynos Octa 5420, το οποίο αποδείχτηκε έμπρακτα και στο AnTuTu (αν και η διαφορά ήταν ελάχιστα υπέρ του πρώτου).

Snapdragon800

Ας δούμε ένα πιο τρανταχτό παράδειγμα.

To iPhone 6s, το πρόσφατο μοντέλο της Apple, ενσωματώνει ένα 64-bit Apple A9 SoC το οποίο διαθέτει μονάχα δύο πυρήνες (2 x Apple Twister ARMv8, με χρονισμό μεταξύ 800~1800 MHz) κατασκευασμένους με την λιθογραφική διαδικασία ολοκλήρωσης TSMC 16nm FinFET / Samsung 14nm FinFET – ανάλογα το μοντέλο. Το υποσύστημα γραφικών του Α9 δεν είναι άλλο από το “Rogue” PowerVR GT7600 της Imagination Technologies.

To Samsung Galaxy S6+ Edge από την άλλη ενσωματώνει το οκταπύρηνο 64-bit Exynos 7420 SoC, δηλαδή τέσσερις Cortex-A53 πυρήνες + τέσσερις Cortex-A57 με μέγιστη συχνότητα χρονισμού τα 2100 MHz. Το υποσύστημα γραφικών είναι το Mali-T760 της ARM και η λιθογραφική διαδικασία ολοκλήρωσης που ακολουθείται για την κατασκευή του είναι της Samsung στα 14nm (FinFET).

iPhoVSGaS6

Θα περίμενε λοιπόν κανείς το οκταπύρηνο “κτήνος” της Samsung να ξεπερνά με ευκολία τις επιδόσεις του διπύρηνου Apple A9 (123.567 βαθμούς), το οποίο μάλιστα πλαισιώνεται από 2GB μνήμης RAM σε σχέση με τα 4GB του Samsung Galaxy S6+ Edge (86.652 βαθμούς) – Antutu Benchmark V6.0.

Φέτος και η Qualcomm αποφάσισε να αποφύγει την big.LITTLE αρχιτεκτονική στο νέο της τσιπ, το Snapdragon 820, το οποίο μάλιστα θα ενσωματώνουν οι περισσότερες Android ναυαρχίδες που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2016, κατασκευάζοντας τέσσερις “custom” πυρήνες Kryo (ARMv8-A) στα 2200 MHz, αποδίδοντας διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το οκταπύρηνο Snapdragon 810 αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση.

Ξέρω, σας κούρασα.

Θέλω όμως να καταλάβετε το εξής: ένα smartphone εξοπλισμένο με το οκταπύρηνο 64-bit MediaTek MT6753 (το οποίο προσφέρει συνδεσιμότητα LTE και ενσωματώνει την Mali T720 της ARM), δεν είναι σε καμία περίπτωση “καλύτερο” από ένα με εξαπύρηνο Snapdragon 808 ή διπύρηνο Apple A8 επειδή είναι απλά “οκταπύρηνο”.

Είναι όμως σίγουρα πιο προσιτό και οι ανάγκες της εποχής καθιστούν την ύπαρξη των συσκευών αυτών μία επιτακτική ανάγκη, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θυσιάζεται η κατασκευαστική ποιότητα ή η αξιοπιστία των συσκευών… υπάρχουν απλά μικρές “υποχωρήσεις”

Οπότε ναι, μην ψαρώνετε, κάντε μία καλή έρευνα αγοράς και επενδύστε άφοβα σε προσιτές συσκευές, αρκεί να γνωρίζετε σε τί και σε ποιον επενδύετε τα χρήματα σας.

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.