Agile: Καινοτομία στην ανάπτυξη λογισμικού που έγινε buzzword

Agile: Καινοτομία στην ανάπτυξη λογισμικού που έγινε buzzword

Είναι η εποχή των buzzwords: Buzzwords στην οικονομία, στην πολιτική, στην τεχνολογία, στα social media… Έφτασε λοιπόν ο καιρός και για την Ανάπτυξη Λογισμικού. Και εγένετω Agile Software Development, ή ελληνιστί… «Ευέλικτες Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Λογισμικού».

του Γιώργου Ψιστάκη*

Ακόμα και αν θέλαμε να βάλουμε μια ταμπέλα στο τι είναι agile, δεν θα μπορούσαμε να αρκεστούμε σε μόνο σε μια. «Τρόπος παράδοσης του λογισμικού σε μικρά, αυξητικά βήματα», «Ικανότητα διαχείρισης αλλαγών», «Αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παραγόμενων έργων». Κάθε απάντηση είναι σωστή, μπορεί και όλες ταυτόχρονα, εξαρτάται από το πλαίσιο που το βλέπει ο καθένας. Ίσως εκείνο το στοιχείο που δυσκολεύει την περιγραφή, είναι ότι το agile είναι νοοτροπία και όχι ένα σύνολο από κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάποιος τυφλά. Ένας από τους πιο περιγραφικούς ορισμούς που έχω ακούσει το προσδιορίζει ως την “ατέρμονη αναζήτηση για την βελτίωση της Ανάπτυξης Λογισμικού”.

Τελικά πρόκειται για άλλη μια μόδα ή αποτελεί αναγκαίο εφόδιο σε ένα κόσμο και χώρο που αναπτύσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς;

Στην πραγματικότητα, διαδικασίες ανάπτυξης λογισμικού που θεωρούνται σήμερα “agile” υπάρχουν από την δεκαετία του 1950. Η χρήση του όρου agile όμως καθιερώθηκε το 2001, όταν γράφτηκε το μανιφέστο για το Agile Software Development. Από τότε μέχρι σήμερα η έννοια έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Πλέον, συμβολίζει την ταχύτητα και ευκολία του να κάνεις “κάτι” και δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη λογισμικού αλλά περιλαμβάνει και άλλους τομείς όπως την Διαχείριση έργων ή ακόμα και το marketing.

Τα έργα ανάπτυξης λογισμικού παραδοσιακά υλοποιούνταν με βάση το μοντέλο Waterfall, που προσδιόριζε μια σειρά από διαδοχικές φάσεις ή βήματα, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνταν θεμελιώδη: συγκέντρωση των απαιτήσεων ενός έργου, ανάλυση, σχεδιασμός του συστήματος/λογισμικού, υλοποίηση, δοκιμές και τέλος λειτουργία και συντήρηση. Το βασικό χαρακτηριστικό του μοντέλου είναι ακριβώς ότι όλες οι φάσεις είναι σειριακές, συνεπώς για να προχωρήσει κάποιος στην επόμενη πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως η προηγουμένη. Συνήθως δεν υπάρχει ευελιξία, οπότε εάν μια απαίτηση πάψει να ισχύει κατά την διάρκεια των δοκιμών, ή αλλάξει η αγορά, τότε είναι πολύ αργά: υπάρχει το ενδεχόμενο ολόκληρο το έργο να καθυστερήσει σημαντικά ή ακόμα και να ακυρωθεί.

Το μοντέλο Waterfall θριαμβεύει σε έργα όπου οι απαιτήσεις και ο σκοπός τους είναι καθορισμένα από την αρχή, το ίδιο το προϊόν είναι σταθερό και η τεχνολογία του είναι απολύτως κατανοητή. Για αυτό το λόγο είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται από μεγάλους οργανισμούς, όπου κάποιοι το τρέχουν και με διάφορες παραλλαγές.

Η τεχνολογία ωστόσο σήμερα αλλάζει συνεχώς και ταχύτατα, ενώ η αγορά βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Κάποιος που αναπτύσσει ένα έργο θα πρέπει πάντα να γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, θα μεταβάλλονται. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να ολοκληρωθούν με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στο πλαίσιο των υφισταμένων φάσεων ανάπτυξης λογισμικού, ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Το Αgile μοντέλο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δεν γνωρίζουμε επακριβώς το τελικό προϊόν ή την αγορά στην οποία θα κινηθεί. Η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και οι δοκιμές πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε συνεχείς, γρήγορους και επαναληπτικούς κύκλους. Η έμφαση βρίσκεται στα σχόλια των πελατών και την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που χτίζουν το προϊόν λογισμικού.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα “State of Agile”, το 87% των οργανισμών που εφαρμόζουν Agile μεθοδολογίες βελτίωσε την ικανότητα να διαχειριστεί την αλλαγή των προτεραιοτήτων. Το 84% είδε αύξηση στην παραγωγικότητα και το 82% βελτίωση στην διαφάνεια των έργων.

Φυσικά δε λείπουν και οι επιφυλακτικές φωνές, κυριότερες εκ των οποίων εστιάζουν στην έλλειψη τεκμηρίωσης τόσο της αποδοτικότητας (σχέση κόστους/αποτελέσματος) όσο και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας (μείωση της πιθανότητας αποτυχίας). Τα ερωτήματα αυτά παίρνουν σταδιακά μεγαλύτερη έκταση καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες και μεγάλοι οργανισμοί υιοθετούν agile πρακτικές.

Τελικά το agile είναι μόδα ή αναγκαία καινοτομία; Ναι είναι buzzword, μόδα όμως όχι. Σε μια εποχή που τόσο η αγορά όσο και η τεχνολογία τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, το κλειδί της επιτυχίας είναι η άμεση προσαρμογή. Και η προσαρμογή αυτή εξασφαλίζεται μόνο με ένα νέο τρόπο δουλειάς, σχεδιασμένο να ενισχύει τη δημιουργικότητα και να ανταποκρίνεται στις καινούριες προκλήσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε άμεση επαφή με διακεκριμένους ανθρώπους από το χώρο του Agile: επαγγελματίες με διεθνή επιρροή, καινοτόμες επιχειρήσεις (Spotify, IBM Αγγλίας, Vodafone Τουρκίας, ACM-Software από την Τουρκία, Scrum.org) και προγραμματιστές, θα βρίσκονται την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για το πρώτο AgileGreeceSummit 2015, με σκοπό να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.agilegreecesummit2015.org/. Σας περιμένουμε!

* ο Γιώργος Ψιστάκης είναι συνιδρυτής της Blendo.co και συνδιοργανωτής του AgileGreece.org και του Agile Greece Summit

allCONNECTED

Το allCONNECTED.gr είναι το πρώτο τεχνολογικό portal στην Ελλάδα το οποίο καλύπτει όλο το εύρος της επικαιρότητας που αφορά την τεχνολογία, με εξειδίκευση στο καθημερινά εξελισσόμενο οικοσύστημα του Internet of Things (IoT).   Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ενημέρωση σε κάθε επίπεδο.