IFA 2015: Ich Bin Ein Berliner

IFA 2015: Ich Bin Ein Berliner

Ότι και να γράψει κανείς για την IFA, μία έκθεση που μετράει περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας είναι λίγο. 

Και λέω “είναι λίγο” γιατί όσο βρισκόμουν στο Press Room της Ιnternationale Funkausstellung Berlin, όπως είναι το πλήρες όνομα της έκθεσης που διεξάγεται από το 1924 στο Βερολίνο, έτυχε να ρίξω μία ματιά στον επίσημο οδηγό, σχετικά με την πορεία της στο πέρασμα του χρόνου – και είναι αρκετά μεγάλος, πιστέψτε με.

Για εμένα, προσωπικά, η IFA 2015 αποτέλεσε και ένα “βάπτισμα του πυρρός”, μιας και ήταν η πρώτη φορά που περπατούσα τους φαρδιούς διαδρόμους της, παρέα με τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες, αλλά και τους καταναλωτές.

Μην ξεχνάτε ότι οι πύλες της μεγαλύτερης έκθεσης στον κλάδο των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών (consumer electronics) στην Ευρώπη είναι ανοιχτές και για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι ουσιαστικά γίνονται κοινωνοί των νέων αυτών τεχνολογιών και βοηθούν τους εκπροσώπους των εταιρειών να σχηματίσουν μία πρώτη εντύπωση για την πορεία των προϊόντων τους.

Δεν θεωρώ άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η IFA απέχει περίπου 100+ ημέρες από την εορταστική περίοδο, δίνοντας στους κατασκευαστές το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να προετοιμάσουν ή να φέρουν τα προϊόντα τους στα ράφια των καταστημάτων.

Θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου, σχετικά με αυτά που είδα στο Βερολίνο και μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση – καλή ή κακή.
 

“IoT. IoT everywhere…”

Το βλέμμα μου “σκόνταφτε” συνεχώς σε υλοποιήσεις οι οποίες σχετίζονταν με το ΙοΤ, αυτό το τόσο τεράστιο και πολλά υποσχόμενο κυβερνο-φυσικό οικοσύστημα, τη νέα μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, το Industry 4.0 – πείτε το όπως θέλετε ή όπως το ξέρετε καλύτερα.

Σημασία έχει ότι το ΙοΤ ήταν παντού.

Smartwatches, smartbands, “έξυπνα” ψυγεία, “έξυπνες” ηλεκτρικές σκούπες και πλυντήρια, “έξυπνοι” φούρνοι, “έξυπνα” παιχνίδια, ακόμα και “έξυπνα” αυτοκίνητα

 

IBEB4

Οι “έξυπνες” συσκευές και το διασυνδεδεμένο σπίτι (Smart Home) μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας, προτάσεις οι οποίες κατά ένα μεγάλο βαθμό έκαναν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα.

Άλλαζε η μπράντα, η σχεδίαση, το μέγεθος, το οικοσύστημα αλλά σε τελική ανάλυση ο “έξυπνος” λαμπτήρας Χ έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τον “έξυπνος” λαμπτήρας Υ – αφού στην ουσία εκμεταλλεύονται τα ίδια ΑΡΙs και κατασκευάζονται σε διπλανά εργοστάσια.

 

IBEB3

Ανάμεσα στις κοινές και συνηθισμένες εφαρμογές του ΙοΤ υπήρχαν και αρκετά “διαμαντάκια”, τα οποία διαφοροποιούσαν την προσέγγιση τους από τους υπόλοιπους κατασκευαστές και τραβούσαν τα βλέμματα των περαστικών.

Τον πρώτο λόγο είχαν φυσικά οι μεγάλες κατασκευάστριες, όπως η Samsung και η LG, οι οποίες μάλιστα είχαν δημιουργήσει ολόκληρα δωμάτια, προκειμένου να δείξουν στους καταναλωτές πως λειτουργεί ένα “έξυπνο” σπίτι.

 

IBEB18

Το γεγονός ότι ολόκληρη η παρουσίαση της Samsung (η οποία όσον αφορά την ελληνική αποστολή έλαμψε δια της απουσίας της) ήταν αφιερωμένη στην πλατφόρμα SmartThings, στο SleepSense αλλά και στη συνεργασία της με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW/Volkswagen, κάτι πρέπει να μας λέει.

Βέβαια η παρουσίαση αυτή ήταν και η μοναδική που έφαγα “πόρτα”, μιας και δεν είχα κάνει προεγγραφή στις λίστες των δημοσιογράφων… ?!

Παρέα λοιπόν με τον Lance Ulanoff (Editor-at-Large, Mashable), γιατί όπως φαίνεται ούτε αυτός είχε κάνει προεγγραφή, κατευθυνθήκαμε προς τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Samsung Smart Lounge, από όπου και παρακολουθήσαμε την εκδήλωση.

Ξεχωριστές και οι παρουσίες των εταιρειών D-Link (myDLink Home Smart) και devolo (devolo Home Control System), οι οποίες παρουσίασαν τα ξεχωριστά αλλά ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης “έξυπνων” συσκευών και δικτύου – με ασύρματα και ενσύρματα μέσα.

 

IBEB15IBEB16

 

Η δύναμη της εικόνας

IBEB28

Οι τηλεοράσεις με τα τεράστια πάνελ, το λεπτό προφίλ, τον εντυπωσιακό κορεσμό των χρωμάτων αλλά και τα “έξυπνα” υποσυστήματα κέντρισαν τα βλέμματα των παρευρισκομένων.

Εκείνοι, σχεδόν μαγεμένοι, στέκονταν μπροστά τους και θαύμαζαν τα βελτιστοποιημένα κλιπάκια αλλά και τις έξυπνες εφαρμογές που “έτρεχαν” στις ανανεωμένες πλατφόρμες τους, όπως για παράδειγμα στο webOS 2.0 της LG, το οποία μάλιστα θα περάσει και στα παλαιότερα Smart μοντέλα της νοτιοκορεατικής εταιρείας (2014).

 

IBEB19

Νέες, εντυπωσιακές και ποιοτικές κατασκευές και από την Panasonic, που μαζί με την LG μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις 4K HDR OLED τηλεοράσεις τους (κυρτές ή μη), τα βελτιωμένα ηχοσυστήματα τους αλλά και τις συσκευές αναπαραγωγής περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας – όπως το Ultra HD Blu-ray.

 

IBEB20IBEB5
 

Ο ήχος του μέλλοντος

Από αυτά που είδαμε στην IFA 2015 ο ήχος του μέλλοντος θα είναι … φορητός.

Και ενώ οι ολοκληρωμένες και πιο εντυπωσιακές προτάσεις των μεγάλων εταιρειών (Sony, Samsung, Yamaha, Technics, Panasonic κα.), οι οποίες εντάσσονται στα ευρύτερα οικοσυστήματα της καθεμίας, είναι συνήθως πιο ακριβές, στα εκατοντάδες περίπτερα της έκθεσης συναντήσαμε δεκάδες υλοποιήσεις – των οποίων οι τιμές λιανικής πώλησης ξεκινούσαν από ελάχιστα ευρώ.

 

IBEB2

Πολυποίκιλα μεγέθη και χρώματα, τα περισσότερα με συνδεσιμότητα Bluetooth/NFC, λανσάρονται ως οι ιδανικοί σύντροφοι του μουσικόφιλου.

Αν και ο ψηφιακός ήχος έχει δεχθεί θεαματικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη των “έξυπνων” φορητών συσκευών (smartphones/tablets), οι περισσότερες από αυτές τις προσιτές υλοποιήσεις δεν αποδίδουν “HiRes Audio” αλλά ποντάρουν στη φορητότητα και την αυτονομία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν συναντήσαμε και πιο αξιόλογες – αλλά και ακριβότερες – προτάσεις.

 

IBEB23 IBEB8
 

PCs, Laptops and Convertibles

“Consumer electronics” χωρίς υπολογιστικά συστήματα γίνεται, δεν γίνεται;

Η IFA 2015 είχε αρκετά μοντέλα για να καλύψει τα γούστα ακόμα και των πιο απαιτητικών, αν και οι μεγάλοι αμερικανικοί κολοσσοί HP και Dell δεν συμμετείχαν στην έκθεση. Συμμετείχαν βέβαια οι Acer, Toshiba (βλ. Radius) και Lenovo, σε όλο τους το μεγαλείο.

 

IBEB89jpgIBEB7
IBEB29
IBEB10jpg

 

Στα πλαίσια της έκθεσης και στον τομέα των υπολογιστών μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τις ανακοινώσεις των Intel και Microsoft, με την πρώτη να παρουσιάζει και επίσημα την 6η γενιά Intel Core επεξεργαστών (Skylake), μέσα από μία τεράστια σειρά 48 διαφορετικών μοντέλων.

Στο περίπτερο της πρώτης είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και το HTC Vive, την συσκευή εικονικής πραγματικότητας της ταϊβανέζικης εταιρείας, ίσως στην πιο εντυπωσιακή επίδειξη που έχω βιώσει όσα χρόνια ασχολούμαι με την τεχνολογία.

 

Η χρονιά του Προβάτου

Η Sony ήταν η μόνη μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία που είχε να παρουσιάσει κάτι στην φετινή IFA, μιας και η LG είχε ανακοινώσει τη νέα ναυαρχίδα της (LG G4) τον Απρίλιο που μας πέρασε ενώ η Samsung είχε ανακοινώσει δύο νέες συσκευές (τα Galaxy Note 5 και Galaxy S6+) στα μέσα Αυγούστου.

IBEB6

Η τακτική των δύο αυτών εταιρειών άφησε το πεδίο ελεύθερο και έτσι η γνωστή ιαπωνική φίρμα παρουσίασε ανενόχλητη τρεις νέες ναυαρχίδες, με την μεγαλύτερη από αυτές να διεκδικεί και μία τεχνολογική πρωτιά – καθώς το Sony Xperia Z5 Premium είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο με οθόνη ανάλυσης 4Κ.

Ανενόχλητη; Όχι ακριβώς…

Μεγάλες και σημαντικές παρουσιάσεις είχαμε και από την πλευρά των κινεζικών εταιρειών (Huawei, Lenovo, ZTE), των οποίων οι υλοποιήσεις όχι απλά δεν πέρασαν απαρατήρητες αλλά για πρώτη φορά στα “τεχνολογικά” χρονικά ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας – με την επίδειξη νέων και ποιοτικών προϊόντων.

IBEB22

Την παράσταση έκλεψαν τα Huawei Mate S, οι νέες ταμπλέτες της Lenovo, τα νέα Moto 360 2015, το θηριώδες Lenovo PhabTab με την οθόνη των 7″ και το εξαιρετικό ΖΤΕ Axon Elite.
 

Εν κατακλείδι

Μετά από πολλούς καφέδες, πολλά λουκάνικα, πάρα μα πάρα πολλές μπύρες και αμέτρητα χιλιόμετρα, κάθησα στην άκρη του τραπεζιού κοιτώντας την οθόνη του φορητού μου, σκεπτόμενος όλα αυτά τα τεχνολογικά “θαύματα” που αντίκρυσα τις τελευταίες ημέρες…

 

IBEB25

Άξιζε τον κόπο ή ήταν μία μέτρια IFA, όπως άκουσα να σχολιάζουν ειρωνικά κάποιοι ξένοι συνάδελφοι κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Μία μεγάλη έκθεση θα είναι πάντα “μία μεγάλη έκθεση”. Δεν χωράει καμία αμφιβολία.

Πολλά νέα προϊόντα, πολλές ανακοινώσεις, πολλές εντυπώσεις, όλα προγραμματισμένα να ακολουθήσουν μία σταθερή τροχιά, ένα σταθερό πρόγραμμα, να εντυπωσιάσουν, να μαγέψουν.

Το κατάφεραν; Η απάντηση μου είναι μάλλον καταφατική.

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.