The Radeon Factor Part III: Sapphire VAPOR-X R9 290X 8GB TRI-X (UEFI)

The Radeon Factor Part III: Sapphire VAPOR-X R9 290X 8GB TRI-X (UEFI)

Η AMD με τη σειρά R9 200 έδωσε στις παραδοσιακά συνεργαζόμενες κατασκευάστριες εταιρίες τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών διαφορετικών προτάσεων. 

Μπορεί η νέα σειρά R9 300 της AMD να βρίσκεται στα τελευταία στάδια τελειοποίησης, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρόσφατες διαρροές, ωστόσο η ημερομηνία λήξης της σειράς R9 200 βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

H κυκλοφορία μίας VAPOR-X R9 290X με 8GB βρισκόταν στα χρονοδιαγράμματα εδώ και ένα χρόνο αλλά η επαφή με την εντυπωσιακή αυτή κάρτα (ειδικά την πρώτη φορά) αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς ανοίγοντας το κουτί της, εκτός από τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά και τον αυστηρό χρωματισμό της, είναι το επιβλητικό της μέγεθος – το οποίο μεταφράζεται σε ένα PCB μήκους 305 mm (305 x 114 x 47 mm) και βάρους 1290g. Ναι, είναι μεγάλη, βαριά, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο από άλλες ναυαρχίδες.

R9290VaporXTRIXuf

Το ανανεωμένο σύστημα ψύξης βασίζεται στην φιλοσοφία του VAPOR-X TRI-X, καλύπτοντας το PCB με πέντε χάλκινες σωληνώσεις (1 x 10 mm, 2 x 8 mm, 2 x 6 mm) και τρεις ειδικά κατασκευασμένοι ανεμιστήρες των 90mm – οι οποίοι απωθούν τη σκόνη. Όταν εκτελούνται εργασίες χαμηλού φόρτου, το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της Sapphire χρησιμοποιεί μόνο το μεσαίο ανεμιστήρα, αποσβένοντας κάθε υποψία θορύβου.

Το αυξημένο βάρος της αφείλεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα ψύξης, καθώς μία τεράστια ραβδωτή αλουμινένια βάση, με πτερύγια αλουμινίου, διατρέχει σχεδόν ολόκληρο τον κορμό της κάρτας. Αποδεικνύεται βέβαια ιδιαίτερα αποτελεσματικό, μιας και η θερμοκρασία της δεν ξεπέρασε τους 72 °C, ακόμα και όταν βρισκόταν υπό μεγάλο φόρτο εργασίας.

Μάλιστα, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις διαστάσεις του κουτιού σας αλλά και την εσωτερική διαρρύθμιση του. Αφού ξεπεράσετε το αρχικό σοκ του μεγέθους, θα πρέπει να αποδεχτείτε πως για να αποκτήσετε μία κάρτα σαν αυτή θα πρέπει να ξεπεράσετε το φραγμό των €500.

R9290VaporXTRIXaf

Το αντίτιμο αυτό θα φέρει στα χέρια σας την επεξεργαστική ισχύ 2816 Stream Processors, που διαθέτει ο Hawaii (Hawaii XT 28nm στα 1030 MHz) πυρήνας της αλλά και 8192 MB μνήμης RAM GDDR5 (5.5 GT/s effective), τα οποία, σε συνδυασμό με τον 512-bit δίαυλο ελέγχου, αποδίδουν συνολικά 6082.56 GFLOPS. Οι έξοδοι γραφικών είναι και πάλι τέσσερις, μία Dual-Link DVI-D,μία Dual-Link DVI-I, μία HDMI 1.4a και μία DisplayPort 1.2.

Η κατασκευάστρια, προσβλέποντας σε μια ορθή ενεργειακή διαχείριση, έχει τοποθετήσει στην VAPOR-X R9 290X 8GB TRI-X ένα σύστημα ψηφιακό ελέγχου Aero10 VRM δέκα φάσεων, πηνία φερρίτη Black Diamond και ξηρούς πυκνωτές υψηλών επιδόσεων. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία Direct-FET, τα «ρεύματα» της κάρτας οδηγούνται προσεκτικά στον πυρήνα και τις μνήμες, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες κακής τροφοδοσίας.

Και μιας και αναφέραμε την τροφοδοσία, εκτός από την προβλεπόμενη PCIe υποδοχή, δύο 8-pin βυσμάτα τροφοδοσίας (150W), αφήνοντας στο παρελθόν οποιοδήποτε μικρότερο των 750W τροφοδοτικό – απόλυτα λογικό.

 

SapphireF

Στο πίσω μέρος της κάρτας συναντάμε το διακόπτη εναλλαγής μεταξύ των δυο BIOS (Legacy/UEFI), ο οποίος επιτρέπει στους «σκληροπυρηνικούς» χρήστες να πειραματιστούν ελεύθερα, χωρίς να φοβούνται μην μπλοκάρουν (brick) τη λειτουργία της κάρτας – ακόμα και όταν φλασάρουν κάποιο δοκιμαστική ή custom έκδοση BIOS.

Υποδοχή για CrossfireΧ δεν υπάρχει, μιας και η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της μητρικής, οπότε στη συσκευασία λογικά δεν θα περιλαμβάνεται και “CrossFire ribbon”.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, ποιος ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να μπει στην διαδικασία απόκτησης μίας τέτοιας κάρτας. Η απάντηση συνοψίζεται στα εξής : 4Κ gaming.

SaRa290G

Βλέπετε, μπορεί τα επιπλέον 4GB μνήμης GDDR5 να μην διπλασιάζουν τις δυνατότητες της αλλά επιτρέπουν στο χρήστη να απολαύσει απρόσκοπτα οποιονδήποτε τίτλο σε αναλύσεις μεγαλύτερες των 2560 x 1440 pixels. Οθόνες 4Κ κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και σύντομα τα ράφια θα γεμίσουν με νέα, πιο προσιτά μοντέλα, έτοιμα να απογειώσουν την εμπειρία του gaming.

Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε ένα τέτοιο μόνιτορ και δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από την κορυφή, η Sapphire VAPOR-X R9 290X 8GB TRI-X παραμένει – για την ώρα – μία από τις ελάχιστες επιλογές.

Το σύστημα στο οποίο τοποθετήθηκαν προς δοκιμή αποτελείται από μία Asus Maximus V Extreme (LGA1155) μητρική, έναν Intel Core i5-3570K επεξεργαστή, 8GB RAM DDR3 (2 x 4GB) της Corsair (Dominator Platinum στα 2400MHz), έναν Samsung SSD 840 Pro SSD στα 256GB και ένα τροφοδοτικό της EVGA SuperNOVA 1200 P2.

Πάνω σε αυτή τη διαμόρφωση εκτελέσαμε τίτλους όπως BioShock Infinite, Alien : Isolation, Battlefield 4, Crysis 3, Middle Earth : Shadow of Mordor κ.α, σε αναλύσεις 1920 x 1080 (1080p), 2560 x 1440, και στην περίπτωση της VAPOR-X R9 290X 8GB, 3.840 x 2.160 (4Κ).

Η κάρτα έφτασε στα χέρια μας σε διαφορετική συσκευασία, από την οποία απουσίαζε το συνοδευτικό υλικό (λογισμικό, αντάπτορες κ.α) οπότε δεν μπορούμε με βεβαιότητα να σας ενημερώσουμε για το περιεχόμενο της.

SaRaCharta

Βασίλης Ορφανίδης

Programmer, Apple evangelist, tech junkie, hardware and software testing, amateur photographer, music lover, Whovian, proud father.